Welkom in groep 1a/2a

Wat een gezellige klas is dit! En wat leuk dat we zoveel nieuwe kinderen welkom mogen heten in onze klas.

Elke dag gaan we in de kring; hier spreken we met elkaar, luisteren we en zingen met elkaar. In de klas spelen we in de huishoek en bouwhoek, maar ook met puzzels en spelletjes. Daarnaast maken we mooie tekeningen en knutselwerkjes. Buiten spelen en gymmen zijn onze favoriete bezigheden!

De twee juffen van deze klas zijn juf Mirjam van den Assem en juf Ankie de Peuter. Juf Mirjam werkt op maandag en dinsdag en juf Ankie op woensdag, donderdag en vrijdag.  Juf Kim de Vries is onze onderwijsassistente. Zij is elke dag een poosje in onze groep.                                                                                                                                                 

thema kunst

Deze week zijn we enthousiast van start gegaan met ons thema “kunst”.
Vrijdagochtend 10 februari hebben alle kleuters een workshop gehad van Karin en Olga van Atelier Oké uit Sleeuwijk.
Anderhalf uur lang konden de kinderen genieten van een teken- en schilderbeleving. Hierbij ging het niet om het uiteindelijke resultaat, maar om de beleving. De kinderen mochten filosoferen wat ze zagen in een schilderij. Het was verrassend welke gevoelens het opriep bij de kinderen.
Vervolgens mochten de kinderen zelf aan de slag. Eerst schilderden ze op verschillende soorten muziek in lucht, daarna met een dikke stift op behangpapier. Met de “watermuziek” gingen ze verder. Op schilderpapier werd er een lijnenspel getekend op geleide van de muziek. Daarna kreeg iedereen een verfpalet om het schilderij compleet te maken.

Winter op het plein!

Of het nou warm of koud is buiten, spelen doen wij daar altijd heerlijk!

Sinterklaasfeest!

Het sinterklaasfeest in groep 1 en 2 was leuk! De kleuters en de juffen hebben genoten!

Herfst!

Het thema ‘voor altijd jong’ zit er weer op!
De thematafel is weer aangepast, want vanaf deze week werken we over het thema ‘herfst’.
Het zand is uit de zandtafel; dit is nu een herfsttafel geworden, met mais, kastanjes en hazelnoten. Hier kan mee worden gespeeld, maar er staat ook een weegschaal waar kinderen zelf mee aan de slag mogen gaan.
De prentenboeken in de leeshoek gaan natuurlijk ook over de herfst, zelfs de opdrachtkaarten van de kralenplanken zijn aan het thema aangepast! Groep 2 krijgt stempelopdrachten en zelfs een echt herfstboekje om in te werken!

Groep 1 heeft gerekend met egeltjes. Deze egels hadden alleen geen stekels!
Op de egel die ze kregen stond een sticker met een cijfer; met wasknijpers (stekels)  werd de juiste hoeveelheid aan de egels gehangen. Daarna moest iedereen in de klas op zoek naar een grote kaart waar hetzelfde cijfer op stond als op de egel die ze in hun handen hadden. Daarna oefenden we de telrij tot tien en moesten we in de goede volgorde gaan staan. Het ging al best goed!

Ook hebben de kinderen van groep 1 een gezellige herfstwandeling gemaakt. Op zoek naar mooie takken, blaadjes, hazelnoten en nog veel meer mooie dingen!
Natuurlijk gaan we binnenkort ook met groep 2 op pad!

De letter die deze weken centraal staat, is de letter ‘b’ van boom.
Natuurlijk mogen er weer spulletjes met deze beginletter meegenomen worden.
Ook herfstmaterialen zijn van harte welkom!

Voor altijd jong!

Wat hebben we genoten van het thema over opa’s en oma’s!

Een thema wat zich perfect leende voor uitgebreide gesprekken over o.a. onze eigen opa en oma’s, voorwerpen van vroeger, verschillen tussen vroeger en nu, enz. Romy bracht een koffiemolen mee met echte bonen, zodat we konden zien hoe men vroeger koffie maakte. Ook bracht zij een strijkijzer van heel vroeger mee! Meike liet ons breinaalden zien en een bijzonder voetenbankje; daar stond een kaarsje in wat vroeger aangestoken werd. Als je dan koude voeten had, legde je je voeten lekker op het bankje wat dan door het kaarsje verwarmd werd. Ruben had een oude fluitketel meegenomen, leuk om te zien! Ook zagen we van verschillende kinderen foto’s van hun opa en oma.

Het prentenboek ‘Boer Boris gaat naar oma’ stond bij ons in de klas centraal. Hier hebben we over geknutseld en veel over gesproken. N.a.v. dit boek hebben we zelfs heerlijke appelmoes gemaakt!

Dit thema kon natuurlijk niet voorbijgaan zonder onze eigen opa’s en oma’s uit te nodigen in de klas! Wat hebben de kinderen en ook wij juffen genoten van hun aanwezigheid en inbreng. En ooh, wat waren de kinderen trots met hun eigen opa of oma in de kring, aan tafel of in het spel. Leuk om die vrolijke gezichtjes iedere keer te zien!

We hebben hulp gekregen bij de volgende activiteiten: voorlezen, gymmen, appelmoes maken, spelen en werken en borduren. Ook heeft de opa van Krisje boetseerlessen gegeven en kwam de opa van Michel accordeon spelen in de klas!

Super bedankt lieve opa’s en oma’s!